Ja robię je zwykle na obiad lub śniadanie, z dodatkami jakich tylko dusza zapragnie.
Na zdjęciach: kiwi, pomarańcza, miód, cukier puder. Polecam również jabłka, gruszki (np. karmelizowane), masło orzechowe lub czekoladowe, syrop klonowy, dżemy, jogurty - na co tylko macie ochotę po prostu :) To w nich jest najpiękniejsze! Ze wszystkim smakują wyśmienicie! (słyszałam nawet o ludziach, którzy jedzą je z bekonem i jajkiem sadzonym:D)
Składniki na jedną porcję (6-7 placków):
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (ale myślę, że zwykła pszenna również się sprawdzi :) )
1/3 szklanki maślanki
jajko
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
Wszystkie składniki mieszamy razem do uzyskania gładkiej konsystencji. Smazymy na suchej patelni teflonowej w postaci małych placków.
przepis oryginalnie pochodzi z bloga Emmy
Dla lekkiej odmiany można też dorzucić kawałki jabłek lub banana (z innymi owocami nie próbowałam) bezpośrednio do masy :) I smażymy normalnie, na suchym teflonie. Też bardzo smaczne, ale uważajcie żeby kawałki nie były zbyt grube :)
Smacznego!
Boskie :D Muszę jutro zrobić jakieś placki!
OdpowiedzUsuńale bajeczne.. jutro na śniadanie będą :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana!