Pomidor jest według mnie (i nie tylko!) idealnym kompanem dla makaronu.
Niewielu jest ludzi, którzy by takiego połączenia nie lubili.
Sos, który prezentuję możecie oczywiście urozmaicic o dowolne dodatki (np. mięso), jednak ja dzisiaj miałam ochotę na coś pożywnego, zdrowego i lekkiego jednoczesnie :) Stąd też wybór padł na makaron pełnoziarnisty z sosem pomidorowym.
Polecam taki rodzaj makaronu, ponieważ daje uczucie sytości na dłużej i zawiera więcej błonnika, więc jest lepszy od typowego białego (a smakiem niemal się nie różni:) )
Składniki na 2 porcje:
- makaron penne (130g) - u mnie pełnoziarnisty Lubella
- puszka pomidorów krojonych (400g)
- cebula
- oliwa z oliwek
- garśc oliwek (zielone lub czarne; u mnie z papryką)
- starty ser (polecam Parmezan lub Grana Padano)
- sól, bazylia (świeża lub suszona)
Siekamy drobno cebulkę i podsypując lekko solą smażymy na oliwie z oliwek.
Po paru minutach na patelnię dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy solą (ja używam mieszanki z ziołami prowansalskimi) oraz suszoną bazylią. Dusimy sos (na małym ogniu) przez 20 minut, pamiętając by od czasu do czasu zamieszac.
W tym czasie należy przygotowac makaron - zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja preferuję wersję twardawą (rozgotowany makaron=niesmaczne danie), więc zawsze gotuję go około 9 minut w osolonej wodzie :)
Odkrywamy patelnię z sosem, ale nie zdejmujemy z palnika - pozwólmy mu trochę odparowac i zgęstniec.
Kroimy oliwki na cienkie plasterki.
Przygotowany makaron odcedzamy i dzielimy na dwie porcje. Każdą z nich polewamy sosem, układamy kawałki oliwek, a następnie posypujemy całośc serem (w dowolnej ilości :D). Możemy udekorowac talerz listkami świeżej bazylii, ale ja z braku takowej - dodałam trochę więcej suszonej do sosu.
Podajemy - najlepiej smakuje na ciepło.
Jest to bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i tanie danie. Polecam!
A już niedługo przepis na:
Zapraszam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz