piątek, 4 stycznia 2013

Ciasto "Marcinek"

Delikatne, lekko-słodkie ciasto, ale nie mdlące - moje ulubione.
Dośc pracochłonne (nie mylic z 'trudne'), ale na prawdę warto poświęcic mu dłuższą chwilę!




CIASTO:
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
2 jaja
2 żółtka
3-4 szkl. mąki + do podsypania
3/4 szkl. gęstej śmietany 18%
1/2 łyżeczki sody

KREM:
1,5l. śmietany (kremówki)
1/2-1 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
sok z cytryny

Żółtka, jaja, cukier, śmietanę oraz margarynę utrzec w misce na gładką masę. Przesiac makę z sodą, a następnie wszystkie składniki na ciasto zagnieśc i podzielic na około 15 równych części (im więcej warstw tym tak na prawdę lepszy marcinek) po czym każdą oddzielnie rozwałkowac na cienkie placki. Wyciąc okręgi, po czym wstawic (każdy oddzielnie) do piekarnika (200 st.C.) i piec na złoty kolor. Wyjąc i pozostawic blaty do przestygnięcia. 

W tym czasie ubic śmietanę na sztywno (stopniowo dodawac sok z cytryny, c. puder + c. waniliowy - to już do smaku, więc jeśli wolicie słodszą masę - dodajcie więcej cukru, kwaśniejszą - soku z cytryny. Musicie próbowac i sami ocenic).

Upieczone placki przełożyc kremem* (pamiętajcie żeby zostawic trochę masy na pokrycie ciasta z zewnątrz). Udekorowac wiórkami kokosowymi (drobnymi).

Takie ciasto wystawiamy na przynajmniej 24h w chłodne miejsce (np. lodówka, a w jesień/zimę idealnie sprawdza się balkon), żeby śmietanka 'przeszła' ciasto.

Smacznego!

Nie bójcie się jeśli 'blaty' popękają - nie będzie tego widac, ważne żeby ten najwyżej był jak najprostszy :) A kiedy przekładacie kremem - pamiętajcie by rozłożyc go równo i docisnąc lekko dokładanym plackiem.






4 komentarze:

  1. Mmmmm, wygląda smacznie :) aż na coś słodkiego mnie naszło ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj,dziękuję za odwiedzenie mojego bloga, z tej porcji wyszło mi ok 12 dużych naleśników, tak już dokładnie nie pamiętam bo smażone naleśniki były podjadane, ale myślę, że ok 12 dużych :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. http://jazda-konna-radziowka.blogspot.com/

    mmm pychota : ) zapraszam do sb ^ link wyżej : D
    |

    OdpowiedzUsuń