piątek, 11 stycznia 2013

Klasyczne pancakes na maślance.

Bardzo smaczne, pożywne i pięknie sie prezentują :) A do tego zdrowsze niż najzwyklejsze pancakes, bo na mące pełnoziarnistej :) (a smak kto wie, może nawet lepszy?)
Ja robię je zwykle na obiad lub śniadanie, z dodatkami jakich tylko dusza zapragnie.
Na zdjęciach: kiwi, pomarańcza, miód, cukier puder. Polecam również jabłka, gruszki (np. karmelizowane), masło orzechowe lub czekoladowe, syrop klonowy, dżemy, jogurty - na co tylko macie ochotę po prostu :) To w nich jest najpiękniejsze! Ze wszystkim smakują wyśmienicie! (słyszałam nawet o ludziach, którzy jedzą je z bekonem i jajkiem sadzonym:D)



Składniki na jedną porcję (6-7 placków):
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (ale myślę, że zwykła pszenna również się sprawdzi :) )
1/3 szklanki maślanki
jajko
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli


Wszystkie składniki mieszamy razem do uzyskania gładkiej konsystencji. Smazymy na suchej patelni teflonowej w postaci małych placków.


przepis oryginalnie pochodzi z  bloga Emmy









Dla lekkiej odmiany można też dorzucić kawałki jabłek lub banana (z innymi owocami nie próbowałam) bezpośrednio do masy :) I smażymy normalnie, na suchym teflonie. Też bardzo smaczne, ale uważajcie żeby kawałki nie były zbyt grube :) 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Boskie :D Muszę jutro zrobić jakieś placki!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale bajeczne.. jutro na śniadanie będą :)
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń