wtorek, 22 stycznia 2013

Szybka chińszczyzna & Ryż.

To danie kojarzy mi się z wczesnym dzieciństwem, bo była to jedna z moich ulubionych potraw, które gotowała mama :)
Samo w sobie danie jest proste w wykonaniu, a równocześnie smaczne, aromatyczne i pożywne, szczerze polecam!


Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- 2 słoiki sosu chińskiego (Łowicz)
- Pół puszki kiełków sojowych
- Pół puszki pędów bambusa
- Sos sojowy
- Pieprz, papryka ostra; przyprawy do smaku
- Ryż

1. Pierś z kurczaka kroimy w cienkie plastry (ja pojedynczą pierś przecinam wzdłuż na pół, a potem w paseczki, potem powtarzam to z drugą połówką), podsmażamy na patelni na średnim ogniu - nie przyprawiamy. Zwiększamy ogień żeby woda, która wyciekła z kawałków odparowała. Na koniec można dola trochę oliwy, by nabrała złocistego koloru, ale nie jest to konieczne.
2. Gotowe kawałki wrzucamy do garnka, dodajemy sos chiński, kiełki sojowe i pędy bambusa, gotujemy. Dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, doprawiamy całośc - pieprzem i ostrą papryką, lub dowolnymi przyprawami do smaku.
3. W międzyczasie przygotowujemy ryż, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja zawsze używam brązowego - jest zdrowszy.
4. Nakładamy - ryż polewamy sosem - i zajadamy :) Jest to pyszne, aromatyczne i szybkie danie :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz