poniedziałek, 7 stycznia 2013

Szaszłyki z lekkim sosem czosnkowym i ryżem

Dzisiaj prezentuję Wam bardzo łatwe w wykonaniu, smaczne i zdrowe danie :)
Lekki sos na bazie jogurtu naturalnego stanowi wspaniałe uzupełnienie ostrego smaku piersi z kurczaka i warzyw, ale pasuje również do ryżu!
Zachęcam do wypróbowania.

Szaszłyki (na 5 sztuk):
- pół dużego ogórka
- pół papryki
- trzy pieczarki
- pierś z kurczaka (200g)
- ulubione przyprawy (u mnie chili, papryka ostra, pieprz, sól, ognista mieszanka przypraw)

Sos:
- jogurt naturalny (50g)
- ząbek czosnku
- 'smażona cebulka' - przyprawa w mini kostkach (pół)

Ryż:
- torebka ryżu brązowego (biały zapewne też się sprawdzi)
- kostka rosołowa
- vegeta

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy dokładnie przyprawami i chowamy do lodówki na około 2 godziny.
Ogórek kroimy w plastry (0,5-1cm grubości), paprykę w kostkę, a pieczarki na ćwiartki. 
Na patyczki nadziewamy wszystkie składniki, układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i posypujemy całość odrobiną soli.
Piekarnik nagrzewamy do 180st, wkładamy blachę z szaszłykami i pieczemy około 30 minut.

Czosnek przeciskamy przez praskę (jeśli ktoś nie ma praski - można bardzo drobno posiekać), mieszamy z jogurtem naturalnym i połówką mini kostki 'smażona cebulka' (mniej-więcej, to już do smaku) 

W wodzie na ryż rozpuszczamy kostkę rosołową. Kiedy wywar się zagotuje - wrzucamy torebkę brązowego ryżu, przykrywamy i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (czyli około 30 minut na małym ogniu). Pod sam koniec dorzucamy łyżkę vegety. Odsączamy z wywaru i podajemy.

Smacznego!

2 komentarze: